گیربکس اکسترودر پلاستیک ؛ در صنعت شکل دهی پلاستیک از اکسترودر استفاده میشود که این ماشین از بخش های مختلفی تشکیل میشود که یکی از مهم ترین بخش های این دستگاه، گیربکس اکسترودر بوده که وظیفهی آن انتقال نیرو از الکتروموتور به مارپیچها بوده در بخش گیربکس اکسترودر، نیرو از الکترو موتور به گیربکس کاهنده منتقل شده که در این بخش از گیربکس، دور موتور کاهش یافته و نیرو افزایش مییابد تا به وسیله این نیرو تقویت شده توسط گیربکس صنعت پلاستیک، مارپیچ ها با قدرت بالایی پلیمر ذوب شده را منتقل نمایند. در گیربکس پلاستیک، نیرو از طریق چند ردیف چرخ دنده با ابعاد مختلف عبورکرده که هر ردیف دارای چند چرخدنده با سایزهای مختلف بوده و دور موتور را تغییر میدهند و تعداد ردیف های این چرخدندهها به گونهای بوده که هرچه تغییر دور موتور بیشتر باشد، تعداد ردیف های چرخدندهی بیشتری در گیربکس به کار گرفته میشود. در گیربکس های پلاستیک، روغن به عنوان روان کننده در محفظهی گیربکس جریان دارد که یکی از وظایف اصلی روغن موجود در گیربکس بحث تنظیم و کنترل دمای گیربکس میباشد.
در صنعت پلاستیک بسته به نوع پلاستیک مورد فرایند، نوع اکسترودر به کار گرفته شده متفاوت بوده و بسته به نوع اکسترودر که تک مارپیچ باشد یا دو مارپیچ، نوع گیربکس به کار گرفته شده در صنعت پلاستیک نیز متفاوت است. که در این دسته از گیربکسهای صنعت پلاستیک، دو نوع گیربکس تعریف میشود که نوع اول شامل یک بخش گیربکس اکسترودر تک مارپیچ بوده که این گیربکس از نوع کاهنده بوده که نیرو را توسط فلنج از موتور گرفته و پس از کاهش دور و تقویت نیرو از طریق شفت به مارپیچها منتقل میکند. در دسته دوم از گیربکس های صنعت پلاستیک، شامل دو بخش بوده که بخش اول گیربکس، به صورت کاهنده بوده و نیرو را تقویت میکند و بخش دوم شامل گیربکس توزیع بوده و یک محور نیرو را به دو محور نیروی همسوگرد یا ناهمسوگرد تبدیل میکند که برای اکسترودرهای دو مارپیچ مورد استفاده قرار میگیرد. ساختار این بخش از گیربکس به این شکل بوده که دو عدد چرخدنده که در طول زیادی با هم درگیر بوده نیرو را از یک فلنج گرفته و از طریق دو شفت منتقل میکند، که به این دسته از گیربکسهای صنعت پلاستیک، گیربکس دو محور گفته میشود.
در هر دسته از گیربکسهای اکسترودر ، تیپهای مختلفی وجود دارد که در گیربکس دو محوره بسته به نحوهی قرار گیری دو بخش از گیربکس به دو دسته SZ و SZL تقسیم میشود و در گیربکس تک محور بسته به ناحیه ورود و خروج نیرو به محفظهی گیربکس، به تیپ های مختلفی تقسیم میشود.
در گیربکسهای دو محور SZ دو بخش از گیربکس در یک راستا قرار گرفته، در حالی که در حالت SZL، الکترو موتور در زمین قرار گرفته و گیربکس کاهنده از زمین تا سطح سیلندر اکسترودر طراحی شده و سپس نیرو از گیربکس کاهنده به گیربکس توزیع که هم سطح سیاندر است منتقل شده و مارپیچها به چرخش در می آید.
نوشته: پیمان قربان زاده