گیربکس اکسترودر
گیربکس اکسترودر چیست؟
گیربکس یک بخش از دستگاه اکسترودر بوده که نیرو محرکه را از موتور تحویل گرفته و از طریق شفت به مارپیچها منتقل میکند. گیربکسهای مورد مصرف در صنایع عموما گیربکس کاهنده بوده که دور بالا و قدرت پایین را به دور پایین و قدرت بالا تبدیل میکند.
با توجه به وجود موتور هایی با دور بالا در بازار مانند 1000 و 1500 دور بر دقیقه، میتوان این دورهای بالا را به دور کمتر و مورد نیاز برای چرخش مارپیچ اکسترودرها تبدیل نمود سرعت چرخش ماردونها معمولا در رنج 50 تا 60 دور بر دقیقه است. با این تبدیل دور بالا به دور پایین بخشی از آن دور موتور که کاسته میشود به نیرو و گشتاور بالاتری تبدیل میگردد.
نیروی محرکه تولید شده توسط الکتروموتور از طریق پولی تسمه یا شفت مستقیم به گیربکس منتقل میشود و از طریق یک چرخ دندهی کوچک تر به یک چرخ دندهی بزرگ تر و باز هم به یک چرخ دنده ی بزرگ تر منتقل شده و با این طرح بر اثر چرخش چند دور چرخ دندهی کوچکتر، چرخ دندهی بزرگتر، تعداد دور کمتری میچرخد ولی نیروی بالاتری ایجاد میکند.
و در نهایت نیروی محرکه از چرخ دندهی سوم که به اصطلاح به آن محور سوم میگویند خارج میشود. البته یک نکتهی مهمی که وجود دارد بحث اصطکاک چرخدندهها بر روی هم و ایجاد خوردگی شدید بر روی چرخدندهها بوده که برای جلوگیری از این موضوع، مقدار زیادی روغن در محفظه ی گیربکس اضافه میکنند تا از به وجود آمدن اصطکاک جلوگیری کند علاوه بر این از افزایش دمای سیستم گیربکس نیز جلوگیری میشود.
در گیربکسهای صنعت پلاستیک نیز این افزایش دما با ثابت نگه داشتن روغن در محفظه تشدید شده و برای حل این موضوع روغن را در یک سیکلی سیرکوله نموده تا از افزایش بیش از اندازهی روغن جلوگیری شود. در صنعت به این سیستم آّب گردان گیربکس نیز می گویند.
انواع گیربکس اکسترودر
تا اینحا در مورد گیربکس اکسترودر چیست اطلاعات کسب کردیم . حالا در این قسمت به انواع گیربکس اکسترودر می پردازیم .
گیربکس تک مارپیچ (تک محور)
این نوع گیربکس تنها از یک بخش تشکیل شده که این بخش کاهنده بوده و منجر به کاهش سرعت دوران شده ولی نیرو محرکه را تقویت میکند که نیروی محرکه الکترو موتور از یک قسمت گیربکس وارد شده و پس از تغییر سرعت و نیرو و انتقال بین چرخدندهها از بخش دیگر گیربکس خارج میشود.
این دسته از گیربکس ها دارای طرح های گوناگون بوده که جهت ورود خروج نیرو به گیربکس و محل ورود و خروج نیرو قابل تغییر است. در این مدل گیربکس های کاهنده با توجه به تبدیل سرعت ها، تعداد محورهای درون گیربکس کاهنده متفاوت است ولی در صنعت پلاستیک از گیربکس سه محور در کنار هم استفاده می شود .
بر روی هر محور دو چرخدنده سوار میشود که دارای ابعاد متفاوتی است یک چرخدندهی بزرگ که در مقابل چرخدندهی کوچک محور مجاور قرار دارد و یک چرخدندهی کوچک که در مقابل چرخدندهی بزرگ محور در سمت دیگر خود قرار دارد.
گیربکس دو مارپیچ (دو محور)
این دسته از گیربکس ها در اکسترودر های دو مارپیچ استفاده میشوند که از دو بخش تشکیل شده که بخش اول از یک گیربکس کاهنده استفاده میشود و بخش دوم شامل یک گیربکس توزیع میشود. در ناحیهی گیربکس کاهنده نیرو محرکه از الکتروموتور دریافت شده و با سرعت کمتر و نیروی بیشتری به گیربکس توزیع تحویل داده میشود، در این نوع گیربکسها، بخش توزیع وظیفه دارد تا نیرو محرکه را بین دو شفت تقسیم کند به همین دلیل نیرو محرکه ورودی به گیربکس توزیع سبب حرکت دو محور شده و از طریق شفت به دو مارپیچ منتقل میگردد.
این دسته از گیربکسها ممکن است برای اکسترودرهای کونیکال، موازی طراحی شود و همچنین در بخش توزیع ممکن است دو نیرو محرکه همسوگرد یا غیر همسوگرد ایجاد نماید. این دسته از اکسترودرها به دو طراحی SZ و SZL تقسیم میشود که در چیدمان اکسترودر متفاوت هستند که نوع SZ، اجزای سازنده به صورت پشت سر هم طراحی شده و فضای زیادی را درگیر میکند در حالی که گیربکس دو محور SZL به صورت L بوده که الکتروموتور را درست در زیر خود جای می دهد.
مشخصات فنی گیربکس اکسترودر
در یک دستگاه اکسترودر بنابر محصول تولیدی و تعداد و نوع مارپیچها، از انواع مختلفی گیربکس استفاده میگردد. برای مثال در تولید پلی پروپیلن و پلی اتیلن از اکسترودرهای تک مارپیچ استفاده شده که در این دسته از اکسترودرها از گیربکس تک مارپیچ سه محور استفاده میشود. علاوه بر این موارد نسبت تبدیل سرعت برای انتخاب گیربکس نیز باید مدنظر قرار گیرد، که این اطلاعات با توجه به دور مورد نیاز برای مارپیچ و دور الکتروموتور تعیین میشود. میزان دور و نیرو قابل انتقال از الکتروموتور به مارپیچها در انتخاب گیربکس موثر بوده و با ید توجه کرد که نوع چرخدندهها و گیربکس مناسب تحمل نیروی قابل انتقال باشد.
قیمت انواع گیربکس اکسترودر
عوامل زیادی در تعیین قیمت گیربکس تاثیرگذار است مانند کیفیت مواد به کار برده شده در ساخت گیربکس، انواع روش های سخت کاری سطوح چرخدنده ها و دقت و کیفیت ماشین کاری اجزای سازندهی گیربکس. در گیربکسهای چینی وارد شده از قطعات باکیفیتی استفاده شده و در طراحی و ساخت این گیربکس ها از ماشین هایی با تکنولوژی بالا استفاده میشود.
خرید گیربکس اکسترودر
در زمینهی خرید گیربکسهای مورد استفاده در ساخت اکسترودر، باید به مواد مورد استفاده در ساخت، و ظرفیت گیربکس توجه شود، برای ساخت اکسترودرهای دو مارپیچ که به دو نیرو محرکه نیاز است از گیربکس خروجی دو محور استفاده کرده که شامل بخش توزیع باشد و برای تجهیز اکسترودر تک مارپیچ نیز از گیربکس خروجی تک محور استفاده نموده، که هر دسته از این گیربکسها دارای ظرفیت خاص مربوط به خود بوده که متناسب با سایز اکسترودر و میزان نیروی قابل انتقال باید از گیربکس مناسبی استفاده نمود.
گیربکس 3 محور
این دسته از گیربکسها دارای 3 محور بوده که بر روی این محورها چرخدندهها سوار شده و نیرو محرکه ورودی به درون گیربکس را منتقل میکنند، این محورها درون بلبرینگ قرار گرفته که چرخش محورها به راحتی انجام شود و در انتقال نیرو محرکه ایرادی وارد نشود. در این دسته از گیربکس ها، از طریق الکتروموتور، نیرو به گیربکس کاهنده منتقل شده و پس از خروج نیرومحرکه از ناحیهی گیربکس کاهنده، این نیرو به محور اول گیربکس وارد شده و چرخ دنده ی تراشیده شده بر روی این محور نیرو را به محور دوم و چرخ دنده ی بزرگ تر مجاور خود منتقل کرده که یک چرخ دنده ی کوچک نیز بر روی همین محور دوم سوار است که نیرو را به چرخ دنده ی بزرگ تر محور سوم منتقل میکند و در نهایت خروجی گیربکس از همین محور سوم منتقل می شود.
گیربکس دستگاه گرانول
دستهای از گیبکسها که در صنعت به شدت پر مصرف بوده گیربکس اکسترودر گرانول ساز بوده که با توجه به افزایش قیمت زیاد در مواد تولیدی پتروشیمی ها، تولید کنندگان به سمت مصرف مواد ضایعاتی روی آورده اند که در تولید مواد ضایعاتی از اکسترودرهای گرانول ساز استفاده میشود. این مواد بازیافتی معمولا ممکن است یکدست نباشد بنابراین برای ذوب شدن و تبدیل به گرانول تنش بالایی به مارپیچ وارد نماید، که برای این دسته از اکسترودرها باید از گیربکس با ظرفیت مناسبی استفاده شود. همچنین با توجه به وجود برخی ضایعات درون مواد ورودی به اکسترودر نیروی بسیار زیادی به گیربکس منتقل میشود که در گیربکس های مخصوص اکسترودر گرانول ساز دنده هایی با عرض بالا تر استفاده می شود.
برای تمامی این ساختارهای گیربکسی به دلیل جلوگیری از انتقال نیروی محوری به درون چرخدندهها از طریق شفت، یک بلبرینگ طراحی شده تا این دسته از نیرو های محوری را خنثی نماید، این نیروها حاصل از فشار وارد شده از طرف مذاب که میخواهند در جهت محوری به سمت قالب اکسترودر حرکت نمایند می باشد.
نوشته: پیمان قربان زاده